Czas przygotowania: 4h
(bo na zimno!)
Kaloryczność: 142,5 kcal (1 porcja)
Ilość porcji: 10
Składniki:
- twaróg półsłodki 600g
- jogurt grecki 1 opakowanie
- ekstrakt z wanilii (odrobina)
- mleko 2% pół szklanki
- żelatyna w proszku 4,5łyżki
- miód 4 łyżki
- borówki 1 szklanka
- biszkopt 20 sztuk
👉🏻W mikserze umieszczamy twaróg i jogurt. Dodajemy ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii. Miksujemy przez kilka minut na gładką masę.
👉🏻 Dodajemy miód, ponownie miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają.
👉🏻 Żelatynę umieszczamy w garnku, zalewamy zimnym (!) mlekiem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Pilnujcie żelatyny, aby nie zaczęła tężeć.
👉🏻 Do masy serowej wlewamy cienką strużką mleko z żelatyną, cały czas miksując.
👉🏻 Masę serową przelewamy na ułożone wcześniej biszkopty, do jednej dużej formy lub kilku małych foremek (np. silikonowych po muffinkach). Najwygodniej robi się sernik w formie silikonowej lub szklanej. Wychodzi z niej później bez problemu. Można też użyć tortownicy (wyłóżcie dno papierem do pieczenia).
👉🏻 Na wierzchu układamy ulubione owoce. Odstawiamy do lodówki do stężenia na około 3-4 godziny. Ja użyłam formy o średnicy 20 cm.