Po przeczytaniu wpisu z pewnością dowiesz się co jeść w dnie moczanowej, a czego unikać.
Czym jest dna moczanowa?
W przeszłości nazywana „chorobą bogaczy lub królów”, ponieważ występowała głównie u osób z zamożniejszych warstw społecznych, ze względu na ich nieodpowiedni styl życia, wysokokaloryczną dietę, obfitującą w mięso i alkohol.
Dna moczanowa (podagra, skaza moczanowa) to choroba zapalna stawów, wywołana nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi.
Na co zwrócić uwagę w dnie moczanowej?
Najważniejsza zasada- dieta niskopurynowa! Co to oznacza? Dieta polegająca na ograniczaniu spożycia produktów bogatych w związki purynowe do 300 mg dziennie. W okresie zaostrzenia dolegliwości lub wysokiego stężenia kwasu moczowego we krwi nawet do 120 mg.
Produkty bogate w związki purynowe (których nadmiar warto unikać):
- Podroby, konserwy, galarety, wywary z mięsa i kości, dziczyzna
- Ryby morskie (śledzie, sardynki, szproty), owoce morza
- Tłuste sery (ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony, mascarpone)
- Tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina)
- Warzywa strączkowe (soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca), szpinak, szczaw, brokuł, brukselka, kukurydza, por, rabarbar
- Grzyby
- Mocna czarna herbata, kawa naturalna, kakao
- Alkohol, słodzone napoje
Co można jeść?
- Mięso i wędliny (w ograniczonych ilościach: drób, wieprzowina, wołowina)
- Ryby (np. sandacz, dorsz, mintaj)
- Mleko i produkty mleczne (mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy twaróg, serek wiejski)
- Jaja
- Tłuszcze (oleje roślinne, orzechy, pestki, masło)
- Warzywa (np. cebula, buraki czerwone, cukinia, kapusta, marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata, ziemniaki)
- Owoce (np. agrest, ananas, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, pomarańcze, porzeczki, truskawki, winogrona, wiśnie)
- Dodatki (miód, dżemy, marmolady)
- Produkty zbożowe
Ważne wskazówki:
- Zadbaj o odpowiednią podaż płynów (nawet do 3 litrów na dobę). Wybieraj wodę mineralną, alkaliczną, przegotowaną z sokami owocowymi, koktajle owocowe, napary z ziół i owoców.
- Spożywaj 4-5 posiłków, w odstępach 3-4 godzinnych. Pamiętaj, aby ostatni posiłek nie był spożywany później niż 4 godziny przed snem.
- Nie stosuj głodówek ani innych niskokalorycznych diet (wzmagają dolegliwości bólowe)
- Unikaj nadmiernego wysiłku fizycznego i stresu(wzmagają dolegliwości bólowe), ale nie rezygnuj z ruchu.
- Posiłki przygotowuj metodą pieczenia, duszenia bez tłuszczu lub gotowania w dużej ilości wody, co zmniejszy zwartość puryn w produktach.
Propozycje posiłków od Zdrowego Apetytu:
- Placuszki z serka wiejskiego i jabłka z dodatkiem masła orzechowego
- Koktajl mango lassi na bazie jogurtu naturalnego, mango, kardamonu i miodu
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo- paprykowym (domowy Ajwar)
- Kanapki z pastą twarogową (twaróg chudy, awokado, jogurt naturalny, sok z limonki, czosnek)
- Omlet z mozzarellą light, szynką, pomidorami i bazylią